A ma társadalmait sújtó népbetegségekről szinte már bárhol hallhatunk, aminek egyik legelterjedtebb esete a majdnem minden korcsoportot érintő stressz. Rohanó életmódunk egyre kevésbé teszi lehetővé a különböző behatások feldolgozását, pedig számos olyan élethelyzettel kerülünk szembe, amely külsőleg és belsőleg is megviseli szervezetünket.

A stresszről – származzon az élet bármely területéről – gyakran úgy gondolkodunk, hogy nincsen rá hatásunk. Stresszelünk a munka, az anyagi lehetőségek, az egészségünk és a család miatt. Egy-egy stresszes időszak nagymértékben ronthatja hajunk egészségi állapotát, s az esetek többségében a hajhullás csak az adott stresszhatás után hónapokkal jelentkezik, így nem is realizálódik, miért is hullik a hajunk valójában.

A stresszes hajhullás leggyakoribb formája főként nőknél, a teljes szervezetet érő stressz után néhány hónappal jelentkezik. Okozhatja magas láz, krónikus betegség, szülés, súlyos fertőzések vagy pszichológiai stressz. A behatást követően a hajszálak nyugalmi állapotba kerülnek, növekedésük lelassul, majd hullani kezdenek. A fokozott hajvesztés általában 6-8 hónapig tart, s legtöbbször magától megszűnik. Ez esetben a haj hullása már azt jelenti, hogy új haj indult növekedésnek a régi alatt.

Súlyosabb tüneteket okoz a folyamatos idegeskedés és túlterheltség hatására kialakuló, immunbetegség szerű alopecia areata. Az autoimmun bőrbetegség következményeként a fehérvérsejtek megtámadják a hajtüszőket, s a haj kiterjedt foltokban hullani kezd. A tünetek átterjedhetnek a test többi részére is, a szemöldök, arcszőrzet, vagy akár a testszőrzet hullását okozva. Az esetek túlnyomó részében az érintettek maguktól meggyógyulnak, s a szőrzet a teljes felületen újra növekedésnek indul.

A stresszes hajhullás legradikálisabb fajtája, amikor az érintett a saját haját tépi ki. Ennek a hátterében rendszerint pszichés probléma áll. A beteg a stressznyomás alatt, feszültséglevezetésként tépkedi ki hajszálait, s gyakorta nincs is tudatában cselekedetének. Gyakran fordul elő, hogy a domináns kéz oldalán a fejbőr kopaszodik, foltosodik. Amint felismerésre kerül a kártékony tevékenység, egyből szakember segítségét kell kérni, hogy segítsen felderíteni a stressz okát.

Nem szabad elfelejteni, hogy a hajhullás természetes élettani jelenség. Egészségi állapotunktól és tisztálkodási szokásainktól függően naponta több tucat, vagy akár száz hajszálat is elvesztünk.
Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha a hajvesztés tartósan napi 100 hajszál fölé emelkedik.
Hirtelen jelentkező, vagy régóta tartó fokozott hajvesztés, kopaszodás esetén mindig kérjük ki szakember tanácsát!

Rendkívül fontos – akár megelőzés céljából is –, hogy mindig hajtípusunknak megfelelő készítményeket használjunk. Figyeljünk oda az összetevőkre és törekedjünk a természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények használatára!
MEDIFLEUR sampon hajhullásra őssejtaktivátorral és a MEDIFLEUR fejbőr ápoló pakolás hajhullásra őssejtaktivátorral kifejezetten a hajhullásra hajlamos fejbőr egyedi igényeit szem előtt tartva, annak szakszerű tisztítására és ápolására lett kifejlesztve. A samponban és pakolásban lévő borsóból kivont peptid aktivizálja a hajhagymák működéséért felelős őssejteket, hozzájárulva a hajszálak növekedéséhez. Rendszeres használata fokozza a szőrtüsző sejtjeinek működését, erősítve annak hajszálmegtartó erejét.

MEDIFLEUR fejbőr- és hajápoló termékek szakszerű megoldást kínálnak a fejbőr- és a haj mindennapi tisztítására és ápolására!