A cukor szó hallatán rengeteg olyan kifejezés és téma ugrik elő, ami az egészséges, teljesen átlagos életvitelt élő emberekben is felkelti a vágyat az egészségesebb életmódra váltáshoz. Legyen az inzulinrezisztencia, elhízás, elsavasodás, csontritkulás, szív-és érrendszeri betegségek vagy fogszuvasodás, hamar egyértelművé válik, valami nincs rendben a cukor körül.

Az étkezési cukorként használt szacharóz természetes körülmények között halmozódik fel egyes növényekben, de amíg a legmagasabb cukortartalmú növények (cukorrépa, cukornád) is csak 15-20% cukrot tartalmaznak, addig a finomított cukor szacharóztartalma 95%-os. Habár rengeteg gyümölcs, zöldség és állati eredetű élelmiszer tartalmaz természetes módon is cukrokat, ekkora mértékű cukor feldolgozására nem alkalmas az emberi szervezet.

A finomított cukor ipari előállításával majdnem minden élelmiszerben megjelent a cukor, mivel nem csak ízjavításra, hanem tartósításra is alkalmas. Az édességek, üdítőitalok, péksütemények, gyümölcs- és zöldségkonzervek, feldolgozott tejtermékek (tejitalok, gyümölcsjoghurtok), de még a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.

A szervezetbe jutott nagy mennyiségű cukor a bomlási folyamat során a hirtelen megemelkedő inzulinszint mellett számos további hatással bír. Felborítja az ásványanyag háztartást, roncsolja az érfalakat, hozzájárul a fogszuvasodás és csontritkulás kialakulásához, vizet von el a szervezettől (ezáltal romlik a bőr védekező képessége), túlhajszolja a hasnyálmirigyet s fokozatosan hozzájárul az inzulinrezisztencia, vagyis a cukorbetegség kialakulásához.

A túlzott cukorfogyasztás és a népesség körében egyre nagyobb arányban megjelenő cukorbetegség közti összefüggést már rég kimutatták, mégis természetesnek vesszük a mindennapos (túlzott) cukorfogyasztást. A diabétesz kialakulása, az időbeni diagnosztizálás vagy a megfelelő kezelés hiányában a bőr egészségét is súlyosan érintheti.

Akár az egészség megőrzése, akár kialakult betegség miatt döntünk a cukormentes élet mellett, az első lépés egyértelműen az elhatározással kezdődik.