A koronavírus okozta járványügyi helyzet mindenkit megvisel, hiszen a home office munkavégzés, az otthoni karantén, vagy az egészségügyi ellátórendszerek leterheltségével járó problémák azokat is érintik, akik még nem fertőződtek meg. Éppen ezért fokozottan kell figyelnünk idős embertársainkra és azokra is, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek.

A dekubitusz vagy felfekvés a folyamatos nyomás miatt kialakuló fekélyes seb, ami hosszabb ágynyugalom során, többek között a mozgás, mozgatás hiánya miatt alakul ki. A probléma egyaránt érinthet fiatalokat és időseket, de különösen veszélyes azok számára, akiknek valamilyen okból kifolyólag korlátozott a mozgása. A felfekvés úgy alakul ki, hogy a bőr egy pontjáról a folyamatos nyomás miatt kiszorul a vér, oxigénhiány lép fel, a területen felszaporodnak a méreganyagok majd megindul a szövetek elhalása.

A felfekvés kialakulásához hozzájárulhat a magas lázzal járó izzadás, de a vitaminhiány és az inkontinencia is. A folyamatosan nedves bőr megfelelő körülményeket teremt a baktériumoknak, amik a kisebesedő bőrfelület elfertőződését okozhatják.

A kialakulás helyét tekintve leginkább a keresztcsonti régió, a farpofák, a könyök, a sarkak és lapockák vannak veszélyben, hiszen ezek a területek közvetlenül érintkeznek a fekvőfelülettel, és a legtöbb terület nem rendelkezik izom vagy zsírréteggel, ami a nyomást tompíthatná. Szintén előfordulhat a probléma kerekesszékbe kényszerült vagy protézist viselő emberek esetében is, ahol a bőrfelület tartósan nyomásnak van kitéve.

 

Fontos tudni!

Átlagosan a kórházi betegek 5-10%-ánál alakul ki felfekvés, de ez a szám azokon az osztályokon, ahol a fekvőbetegek mozgása bármilyen okból korlátozott, akár a 40%-ot is elérheti!

Téves információ, hogy a felfekvés kizárólag hetek múltán kezd kialakulni. Gyenge immunrendszer, vagy rossz vérkeringés esetén akár egy-két nap után megindulhat a szövetek károsodása!

A legtöbb esetben egy antidekubitusz matrac is segíthet megelőzni a fekélyek kialakulását, de ennek hiányában, vagy otthoni kezelésnél a beteg folyamatos forgatásával, mozgatásával és a bőrfelületek megfelelő kezelésével lehet hozzájárulni a felfekvés megelőzéséhez.

 

 

Karantén alatt is figyelj szeretteidre!

Ha van olyan ismerősöd, hozzátartozód, aki vírusos megbetegedés miatt korházban, vagy otthon fekszik, esetleg egyéb okból ágyhoz kötött, akkor mindenképpen hívd fel figyelmét a felfekvés veszélyére!

A veszélyeztetett területek gyakran olyan testtájon vannak, amiket a beteg is csak nehezen, vagy egyáltalán nem ér el. Mivel a felfekvésről nem mindenki mer nyíltan beszélni, bizalomépítő lehet, ha beszélgetést kezdeményezel a témáról.

 

Élj a megelőzés lehetőségével!

Az igénybevett, csökkent védelmű bőrfelületek szakszerű ápolására használhatók az olyan gyógynövénytartalmú, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló gélek, mint a MEDIFLEUR felfekvés megelőző termékcsaládjának tagjai.*

A MEDIFLEUR felfekvést megelőző regeneráló gél több mint 20 éve nyújt segítséget a mozgásukban korlátozottak életminőségének megőrzésében.

A termékek használata különösen ajánlható lázas állapotban, vagy tartósan otthon, kórházban fekvők és mozgásukban korlátozottak számára.

Vigyázzunk egymásra!

Egyik módszer sem helyettesítheti a folyamatos figyelmet és törődést, ami kiemelten fontos a koronavírus elleni elvonulás és bezárkózás idején. Tanácstalanság, vagy felfekvésszerű tünetek tapasztalása esetén feltétlen kérd ki szakember tanácsát!

 

*A MEDIFLEUR termékek kozmetikumok.