Számos olyan élethelyzettel kerülhetünk szembe, amely külsőleg és belsőleg egyaránt megviseli szervezetünket. A tünetek nagy részét csak fokozatosan vesszük észre, de jelentkezhetnek szembetűnő elváltozások is. Egy-egy stresszes időszak alatt, terhesség vagy gyógyszeres kúrák után is tapasztalhatjuk, hogy csomókban hullik a hajunk, amit ráadásul genetikai hajlam is okozhat. Ilyenkor riadtan tesszük fel a kérdést: mi történik velem?!

Nem szabad elfelejteni, hogy a hajhullás természetes élettani jelenség. Egészségi állapotunktól és tisztálkodási szokásainktól függően naponta több tucat, vagy akár száz hajszálat is elvesztünk. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha a hajvesztés tartósan napi 100 hajszál fölé emelkedik.

Mint minden betegségnél, az eredményes kezeléshez előbb az okokat kell megismerni!

A haj túlzott igénybevétele nagymértékben növeli a kihullott haj mennyiségét. Fokozott igénybevételnek számít a mindennapi hajvasalás (ami a töredezettséget is növeli), a mindennapi hajmosás, a hajlakkok és egyéb hajformázók túlzott használata. „A szépségért meg kell szenvedni” hitvallást ne a fejbőr és a haj kizsigerelésével kezdjük el. Igyekezzünk frizuránkat a lehető legkevesebb hajformázószer hozzáadásával elkészíteni.

 

Szervezetünk rendszeres stressznek van kitéve, amiről nem is gondolnánk, hogy hajhulláshoz vezethet. Amikor megfázunk, lázasak vagyunk, műtét után lábadozunk, szervezetünket stressz éri. Az ezekhez a tünetekhez kapcsolódó hajhullás nem azonnal, hanem 6-8 héttel később jelentkezik.

Szülés után a női hormonszint lecsökken, vitaminhiány alakulhat ki, amely táptalaja a hajhullásnak. Ez az esetek nagyrészében fokozott (és szakértő által ellenőrzött) vitaminbevitellel 6-9 hónap alatt helyreállítható, s a hajhullás enyhíthető.

 

Érdekes dolog, hogy a vegetáriánusok körében gyakran jelentkezik hajhullás, ami a fehérjehiányra vezethető vissza. Fehérjehiány során a hajnövekedés leáll, így a hajhullás normál állapotban is erőteljes lehet. Ez az állapot az állati fehérjék megfelelő mennyiségű növényi fehérjével (borsó, lencse, zab, kukorica, mogyoró, szója-, mandula- és rizstej stb.) való pótlása esetén megszűnik.

A túlzásba vitt fogyókúrák és diéták is vezethetnek hajhulláshoz. A kontroll fenntartása nagyon fontos, mert a fogyókúra fokozott stresszhelyzetet jelent szervezetünk számára. A vitaminhiány, gyors súlycsökkenés, az előbb említett fehérjehiány úgyszintén hozzájárul a fokozott hajvesztéshez, kopaszodáshoz.

Kevésbé köztudott, hogy a testmozgás is segíthet a hajhullás enyhítésében. A mozgás hatására – legyen az edzés, futás vagy séta – fejbőrünk oxigénellátottsága is növekszik, amely serkenti hajunk növekedését és regenerálódását.

 

Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okot szüntessük meg!

Fokozott hajvesztés, kopaszodás esetén mindig kérjük ki szakember tanácsát. Rendkívül fontos, hogy komplex vizsgálaton essünk át, mivel gyakran nem az általunk vélt probléma okozza hajszálaink elvesztését. Azonban sok orvos és szakember elhanyagolja az érintettek életmódjának megismerését, holott kiderülhet, hogy a magánéletben vagy munkahelyen megélt stressz, vagy egyéb élettani ok áll a dolog hátterében, így nem kell azonnal a gyógyszeres kezelést választani.

 

Nincs mese, hullik a hajam. Hogyan tovább?

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal sokat tehetünk a fejbőr és a haj egészségéért. Az A-, B-, C-, H- és E-vitamin, a réz, vas, cink és kalcium sokat javíthat hajunk, fejbőrünk kondícióján, de számos, kifejezetten erre a célra fejlesztett vitamin komplex is kapható a drogériákban.

 

Rendkívül fontos – akár megelőzés céljából is –, hogy mindig hajtípusunknak megfelelő készítményeket használjunk. Figyeljünk oda az összetevőkre és törekedjünk a természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények használatára!

A MEDIFLEUR sampon hajhullásra őssejtaktivátorral és a MEDIFLEUR fejbőr ápoló pakolás hajhullásra őssejtaktivátorral kifejezetten a hajhullásra hajlamos fejbőr egyedi igényeit szem előtt tartva, annak szakszerű tisztítására és ápolására lett kifejlesztve. A samponban és pakolásban lévő borsóból kivont peptid aktivizálja a hajhagymák működéséért felelős őssejteket, hozzájárulva a hajszálak növekedéséhez. Rendszeres használata fokozza a szőrtüsző sejtjeinek működését, erősítve annak hajszálmegtartó erejét.

 

A MEDIFLEUR fejbőr- és hajápoló termékek szakszerű megoldást kínálnak a fejbőr- és a haj mindennapi tisztítására és ápolására!