A fekvőbetegek ápolása önmagában is megterhelő lehet az ápolók és a hozzátartozók számára, a dekubitusz kialakulása pedig tovább ronthatja a helyzetet, hiszen egy fájdalmas, nehezen gyógyuló elváltozásról van szó. Éppen ezért fontos még időben felfedezni a problémát és megtenni a szükséges óvintézkedéseket a kialakulás, elfajulás ellen.

Mi is az a felfekvés?

A felfekvés, azaz latin nevén dekubitusz, nyomás hatására elhalt szövetekből kialakult fekélyt jelent. Leggyakrabban idős betegeknél vagy hosszan tartó, fekvéssel járó betegségben szenvedőknél alakul ki, de megjelenése nincsen korhoz kötve.

A kialakulás okai

A dekubitusz azért jön létre, mert a nyomás hatására az adott körülírt szövetrész nem jut elég vérhez és oxigénhez, így a bőr egy idő után elszürkül, elhal, majd a mélyebb rétegekbe is lenyúló seb keletkezik. Többnyire a nyomásnak leginkább kitett keresztcsonti, illetve fartáji részeken, továbbá a könyök, térd, boka és sarok területén jelentkezik a probléma, mivel ezeken a területeken a bőrfelület a csonthoz préselődik. Bár fiatal fekvőbetegeken is keletkezhet dekubitusz, jellemzően az idősebb korosztályt érinti, hiszen a korral a bőr rugalmatlanabbá válik, anyagcseréje jelentősen lelassul.

Mivel egy igen „látványos”, feltűnő jelenségről van szó, joggal hihetnénk, hogy a dekubituszt könnyű már a megjelenése első pillanatában azonosítani és a kialakulás okait megszüntetni. Ez azonban sajnos nem mindig igaz, hiszen a rossz vérkeringés és a hosszú fekvés miatt a betegek sokszor nem éreznek fájdalmat az érintett területen, legfeljebb zsibbadó, szúró érzést, és így nem is feltétlenül veszik észre a kezdeti stádiumban lévő dekubituszt. A kisebesedett felület azonban már komoly fájdalmakat okoz, ráadásul folyamatos ellenőrzés és rendszeres tisztítás hiányában könnyen elfertőződhet és az egészséges területekre is kiterjedhet.

A dekubitusz kialakulásának további hajlamosító tényezőjét képezik a különböző anyagcserezavarok, például a cukorbetegség, a rossz táplálkozás vagy alultápláltság és az érrendszerre negatív hatást kifejtő tevékenységek, például a dohányzás.

A dekubitusz előrehaladása és stádiumai

A dekubitusz kialakulása négy stádiumra osztható. Az első stádium a bőr kipirosodásáról ismerhető fel, a bőrpír megjelenése hasonló a gyulladásos tünetekhez. Oka abban rejlik, hogy az érintett területen vérbőség alakul ki és a vér a szövetek közé szivárog a hajszálerekből. Ennek következtében a bőrfelszín akkor sem fehéredik ki, ha benyomjuk. Ilyenkor a folyamat még visszafordítható dekubitusz megelőző eszközökkel és praktikákkal.

A második stádiumban megkezdődik a sebesedés, mely megjelenését tekintve horzsoláshoz hasonlítható. A hámszövetben megjelenő hiány mellett kis hólyagok jelennek meg.

A harmadik stádiumban a fekély a mélyebb bőrrétegekbe hatol, a sebkörnyéki szövetek roncsolódnak. A seben belül váladék képződik, a színe a mélyvöröstől a barnás-kékes elszíneződésen át egészen a feketéig terjedhet, az elhalt szövetek miatt pedig kellemetlen szag is érezhető. A seb felszíni része ráncossá, üszkössé válik.

A negyedik stádium abban különbözik a harmadiktól, hogy a fekély tovább terjed az inakra, izmokra, sőt akár a csontokra is. Ebben a stádiumban a szövetek roncsolódása súlyos, a károsodás gyakran maradandó, a kezelés pedig igen nehéz és hosszadalmas lehet. Amennyiben fennáll a csontkárosodás esélye, Röntgen-felvétel készítésére is szükség lehet.

A felfekvés akár 2-3 nap alatt is kialakulhat, és rövid időn belül megjelenhetnek a fájdalmas fekélyek is, éppen ezért nagyon fontos a megelőzés. A páratartalom és a nyirkos környezet megnöveli a dekubitusz kialakulásának esélyét, ezért kulcsfontosságú a fekvőbetegnek nyújtott segítség a tisztálkodásban, a fekhellyel érintkező bőrfelület, valamint az ágy rendszeres tisztán tartása. Amennyire lehet mozgassuk a beteget minél többet, és alkalmazzunk felfekvést megelőző termékeket.

Szakszerű ápolásra használhatóak az olyan gyógynövénytartalmú, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló gélek, mint a MEDIFLEUR felfekvést megelőző termékcsalád* tagjai is, amely több mint 20 éve nyújt segítséget a mozgásukban korlátozottak életminőségének megőrzésében.

Felfekvésszerű tünetek tapasztalása esetén feltétlen kérd ki szakember tanácsát!

 A felfekvés megelőző termékeket IDE kattintva ismerheted meg! 

*A MEDIFLEUR termékek kozmetikumok.