Korábbi cikkünkben ismertettük a felfekvés fogalmát, valamint azt, hogy hogyan ismerhetjük fel a különböző stádiumokban. De hogyan előzhetjük meg a felfekvés kialakulását, és mit tegyünk akkor, ha az megnehezíti a napi ápolás folyamatait?

Megelőzés és a folyamat visszafordítása

Sajnos a felfekvés igen gyakori probléma az otthonaikban gyógyuló betegek és a kórházakban kezelés alatt álló páciensek esetében is. A páratartalom és magas hőmérséklet fokozza a dekubitusz kialakulásának esélyét, ugyanúgy, ahogyan a nyirkos, izzadtsággal szennyezett bőrfelület is. Nagyon fontos tehát a fekvőbetegnek nyújtott segítség a tisztálkodásban, a teljes, fekhellyel érintkező bőrfelület rendszeres tisztítása, láz esetén a testhőmérséklet normalizálása.

Bőrvédelem

A bőr ápolására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ennek része a rendszeres mosdatás, a bőr tisztán, hidratáltan tartása. Fontos, hogy a bőrt fürdés után is szárazra kell törölni, kerülve bármilyen dörzsölést vagy súrlódást. Hidratálásra használjunk speciális, a felfekvés megelőzésére kifejlesztett bőrápoló termékeket, különös tekintettel az összesimuló bőrfelületekre. Kerülni kell a túl zsíros krémek használatát, mert ezek eltömítik a pórusokat, akadályozzák a hőcserét.

Felfekvést megelőző kozmetikumok használata

Szakszerű ápolásra használhatóak olyan gyógynövénytartalmú, sejtregeneráló hatóanyagokat tartalmazó termékek, mint a MEDIFLEUR felfekvést megelőző termékcsalád* tagjai, amelyek több mint 20 éve nyújtanak segítséget a mozgásukban korlátozottak életminőségének megőrzésében.

Az igénybevett bőrfelület alapos tisztítása után, enyhén masszírozva kenjük fel az egész testfelületen használható MEDIFLEUR felfekvést megelőző gélt. A készítmény egyszeri használata 3-4 órán keresztül kellemes, hűsítő érzést biztosít. Mivel a termék víz bázisú, így szinte azonnal beszívódik, nem hagy nyomot az ágyneműn vagy a ruházaton.

 

Amennyiben az ápolt bőre érzékenyebb a megszokottnál, alkalmazzuk a MEDIFLEUR felfekvést megelőző extra sensitive bőrregeneráló gélt, amely regeneráló Aloe vera kivonatot és antiszeptikus hatású teafaolajat tartalmaz.

Inkontinencia esetén a MEDIFLEUR extra bőrvédő krém használata nagymértékben hozzájárulhat a bőrpír kialakulásának megelőzéséhez.  Az extra vízlepergető, speciális kozmetikum a pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőr teljes körű védelmére ajánlott.

Fontos, hogy naponta legalább 1x ellenőrizzük a bőr állapotát, különös tekintettel, a nyomáspontok környékén. Ha időben sikerül kezelni a kipirosodott bőrfelületet, megelőzhetjük a sebesedés kialakulását.

Rendszeres mozgatás

Ha a beteg nem tudja önszántából megváltoztatni testhelyzetét, akkor a gondozók segíthetnek a felfekvés kialakulásának megakadályozásában a beteg mozgatásával. A test különböző oldalakra való forgatása lehetővé teszi a bőrfelület jobb szellőzését és segít a nyomás kiegyenlítésében.
A pozíció váltás gyakorisága függ a beteg állapotától, és a fekvőhely minőségétől.

Felfekvés elleni matrac

Az antidekubitusz matracok és alátétek szintén segítséget nyújtanak a megelőzésben, illetve a különböző stádiumban lévő dekubitusz kezelésében. Az ilyen alátétek lényege, hogy képesek megszüntetni az egyes bőrfelületeket érő nyomást, azáltal, hogy a test különböző részeit emeli meg.

A kialakult fekély kezelése 

Ha már kialakult a fekély, semmiképpen nem elegendő a matrac vagy a mozgatás alkalmazása, sebkezelési ismeretre is szükség van a gyógyításhoz. Az eredményes kezeléshez meg kell állapítani, hogy a test mely részein, hogyan helyezkednek el a fekélyek, milyen mélyek a sebek, váladékoznak-e, érez-e fájdalmat a beteg. A bőr minőségét is fontos megvizsgálni, hiszen a kezelés menete és gyorsasága függ a bőr hidratáltságától, érzékenységétől is. A felületi vizsgálaton túl figyelembe kell venni a beteg korát, hogy van-e krónikus betegsége, idegi sérülése, érzéskiesése vagy keringési zavara.

A kialakult fekély esetében is fontos a nyomás megszüntetése, ezért az önszántából mozgásra nem képes beteget folyamatosan mozgatni kell, lehetőleg minimum kétórás időközönként. Ha a beteg képes mozogni, akkor 15 percenként érdemes testhelyzetét módosítania.

A kötözés szintén lényeges pontja a felfekvés kezelésének. Fontos a folyamatos nedveskötés csere, amivel megakadályozható, hogy a kötszer a sebbe ragadjon – ezzel további fájdalmakat és szövetroncsolódást okozva a beteg számára. A kezelés során nem ajánlott hintőpor, krémek, egyéb anyagok használata, mert a gyógyulás szempontjából fontos a jó szellőzés az elfertőződés kivédése ellen.

Tanácsok a kezeléshez

A felfekvés kezelését otthon is orvosi felügyelettel ajánlott végezni! Sokat segíthet, ha az orvos engedi a hozzátartozóknak, hogy végig nézzék a mozgatás és kötözés folyamatát. Bár a dekubitusz komoly problémát okozhat, még súlyos esetben is van esély a gyógyulásra. Az elhalt szöveteket különleges, fehérjebontó enzimekkel kenve eltávolíthatóak az elhalt részek, sürgős esetben pedig műtéti úton állítható helyre a seb, például bőrátültetéssel. A kezelés során fontos a kezelt megfelelő tájékoztatása, illetve a türelmes, gondoskodó hozzáállás, hiszen a kiszolgáltatott helyzet és hosszadalmas kezelések pszichés megterhelést is jelentenek a beteg számára.

 

Felfekvésszerű tünetek tapasztalása esetén feltétlen kérd ki szakember tanácsát!

 

 A felfekvés megelőző termékeket IDE kattintva ismerheted meg! ⮜

 

*A MEDIFLEUR termékek kozmetikumok.