Napjainkban közel 200 ezer pikkelysömörben érintett ember él Magyarországon. Ez a szám folyamatosan nő. Ugyan az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez a betegség még nem gyógyítható, fontos tudni, hogy nem is fertőző. A modern orvostudomány és a kozmetológia számos, a tüneteket csökkentő kezelést, terápiát fejlesztett már ki.

Csak most fedezted fel a tüneteket? Mi is történik valójában?

Tudni érdemes, hogy a pikkelysömör elsősorban a 20-30-as években jelentkező, genetikai hátterű elváltozás, ami ritkábban gyermekeknél és idősebb korúaknál is előfordulhat. A betegség során a bőrsejtek gyorsabban jutnak el a bőr mélyebb rétegeiből a felsőbb rétegekbe, így ott túlbúrjánzva vöröses plakkok jelennek meg. Pszoriázisra kell gyanakodni, ha a problémás bőrfelület felrepedezik, hólyagossá válik. A pikkelysömör jellegzetes tünete, hogy a sötétvörös plakkokból és hámló foltokból göbcsék alakulnak ki. A pikkelysömör nem válogat a testtájak közül. Bárhol megjelenhet, ezért fontos az egész test folyamatos megfigyelése.

Néha erősebbek a tünetek. Jobban viszket és ég a bőröm. Miért lehet ez?

A pszoriázisnak számos rizikófaktora létezik, amelyek provokálhatják a tüneteket. Ezek lehetnek gyógyszerek mellékhatásai, gyulladások a szervezet egyéb területein, de a nem megfelelő táplálkozás is rossz hatással lehet a tünetekre. Unalmasnak hangzik, de a rendszeres stressz is komolyan ronthat a pikkelysömör állapotán.

Némi odafigyeléssel azonban a tünetek kordában tarthatók. Az omega-3 zsírsavakban dús táplálkozás nagyban hozzájárul a gyulladásos állapot csökkentéséhez. Lehetőség szerint fogyasszunk minél több tengeri halat, olajos magvakat, D-vitaminban gazdag ételeket. Kerüljük az olyan termékek fogyasztását, amelyek fokozzák a gyulladásos reakciókat. Ilyenek az alkohol, a vörös húsok és a finomított cukrot tartalmazó ételek.

Inkább elvonulnék a világ elől. Úgy érzem mindenki engem néz!

Minden esetben szükséges, hogy szakemberrel konzultáljunk. A bőrgyógyász szakszerű tanácsokkal lát el a lehetséges kezeléseket illetően. Azonban saját magunk is számos apró módszerrel könnyíthetjük meg az életünket, amelyekhez nem szükséges orvosi felügyelet. Ne hordjunk sötét tintával festett és műszálas ruhadarabokat. Az izzadság könnyen kioldhatja a mesterséges színanyagokat, amik be is juthatnak a bőr mélyebb rétegeibe.

A tünetek csökkentésének egyik kellemes módja a balneoterápia. Magyarország termálnagyhatalom. Számos gyógy- és termálfürdő ajánl gyógykezeléseket kifejezetten pikkelysömörben érintettek számára. A víz kedvező összetétele csökkentheti a tüneteket Hajdúszoboszlón, Bükkszéken és Harkányban is.

Van esetleg olyan krém vagy tusfürdő, amit érdemes használnom?

Ha pikkelysömörös bőröd van, de szereted a kozmetikumokat, nem kell lemondanod róluk. Fontos, hogy mindig olyan bőrápoló terméket válassz, amely a bőrtípusodnak megfelelő és allergén mentes összetevőkből áll.

A MEDIFLEUR intenzív bőrápoló termékcsalád termékei kifejezetten a pikkelysömörös bőr speciális igényeit szem előtt tartva, annak szakszerű, mindennapi tisztítására és ápolására lett kifejlesztve. Növényi kivonatok és olajok segítségével pótolják a hiányzó zsiradékokat, miközben nyugtatják és hidratálják a bőrt.

Ha eddig megoldást kerestél az irritáció enyhítésére, most megtaláltad.