A hosszabb ideig ágyban fekvő betegek vagy idős emberek körében egyre fontosabbá válik az otthoni gondozás szerepe. Ez azonban felboríthatja a mindennapokat, hisz speciális eszközöket, külső szakemberek bevonását és folyamatos odafigyelést igényel. Sokszor előfordul, hogy hozzátartozóinkat vagy rokonok híján saját magunkat otthoni ápolásban kell részesíteni. De tisztában vagyunk-e azzal, mire kell odafigyelni a tartós ágynyugalom időszaka alatt?

Sokan nem hallanak a felfekvésről, mielőtt találkoznának a problémával, így a saját bőrükön kell megtapasztalniuk a rengeteg fájdalommal járó, hosszadalmas és kétes kimenetelű felépülést.
Ha tartós otthoni ápolásra kerül sor, alaposan informálódjunk a szükséges teendőkről, lehetőség esetén pedig vegyük igénybe képzett ápoló segítségét, vagy kérjük ki szakember tanácsát!
Ha idős hozzátartozóink állapota vagy egy betegséget követő rehabilitáció hosszas ágynyugalmat kíván, olyan problémák jelentkezhetnek, amire időben fel kell készülni. A leggyakoribb veszélyforrás a folyamatosan ágyban fekvők, kerekesszékben élők vagy fekvőbetegek körében a felfekvés, azaz a nyomási fekély. Még ha a gondozott személy egészségi állapota kifogástalan is, az ágyban vagy kerekesszékben töltött idő növekedésével hatványozottan fontossá válik a felfekvés megelőzése. Minden gondozás és odafigyelés hiába, ha az otthoni ápolás ideje alatt súlyos, szeretteink életét veszélyeztető sebek alakulnak ki. Ráadásul a felfekvést sokkal nehezebb gyógyítani, mint megelőzni. A kialakult betegség nehezen gyógyul és sok fájdalommal jár, ezért rendkívül fontos, hogy időben megismerjük a prevenció lehetőségeit.
Fürdetés
A fürdetés az egyik legfontosabb dolog a mozgásukban korlátozottak számára. A test tisztaságára folyamatosan oda kell figyelni, ugyanis az izzadás, bepállás, vagy az esetleges inkontinencia felgyorsítja a sebek elfertőződésének lehetőségét.
Fürdetéskor használjunk nejlonlepedőt, így a víz nem fogja eláztatni az ágyneműt és a matracot. A mosdatást speciális, közepesen kemény szivaccsal végezzük. A dörzsölés hatására a bőrben és a mélyebb rétegekben vérbőség alakul ki, amely kedvez a bőr egészségének fenntartásához.
A rehabilitáció során a hajmosás és a fejbőr ápolása úgyszintén fontos, mivel a fej folyamatosan érintkezik a párnával, rendszeres dörzsölésnek és irritációnak van kitéve.

Mozgatás
A felkelni csak korlátozottan vagy egyáltalán nem képes beteg számára rendkívül fontos a mozgatás, amit lehetőség szerint 2 óránként meg kell ismételni. Ilyenkor a végtagok átmozgatása mellett a test átforgatása is fontos, hogy a különböző testpontokra (sarok, könyök, farpofák, lapockák) nehezedő nyomást csökkentsük. Ezek a testrészek a leginkább veszélyeztetettek a fekély kialakulásával szemben, így a forgatás és alátámasztás mellett érdemes a felfekvés megelőzésére kifejlesztett gyógynövényes kozmetikumokat is használni.

MEDIFLEUR felfekvést megelőző, regeneráló gél (200 és 300 ml) a teljes testfelületen alkalmazható hűsítő, frissítő, vérkeringést serkentő gyógynövényes gél, amely védi a bőrt a nedvesség felpuhító hatásától miközben biztosítja annak szabad légzését. A gyulladás csökkentő Bisabolol, a sejtregeneráló Allantoin és a hűsítő Menthol együttesen segíti a sebgyógyulás folyamatát és a beteg komfortérzetének javítását.
MEDIFLEUR felfekvést megelőző extra sensitive bőrregeneráló gél (100 ml) használata gyulladást csökkentő Teafaolajjal és Aloe vera kivonattal segíti az igénybevett bőr megújulását. A pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőr teljes körű védelmére különösen ajánlott a vízlepergető, hámregeneráló hatású MEDIFLEUR extra bőrvédő krém (50 és 100 ml).