A széleskörben elterjedt népbetegségek egyre súlyosabb problémákat okoznak világszerte.

A széleskörben elterjedt népbetegségek egyre súlyosabb problémákat okoznak világszerte. A szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma is egyre gyorsabban növekszik, nemcsak nemzetközi szinten, de Magyarországon is. Jelenleg a hazai népesség hat százaléka, közel 620 ezer ember él cukorbetegséggel, s a WHO jelentése szerint 2030-ra ez a szám 800 ezerre nőhet.

A becslések szerint a beteg, de még nem diagnosztizált emberek száma a 200 ezer főt is elérheti Magyarországon. A komolyabb egészségügyi következmények elkerüléséhez a tünetek korai stádiumban történő felismerése és a szükséges kezelések megkezdése rendkívül fontos.

A diabétesz számos olyan tünettel járhat, amelyről nem gondolnánk, hogy kialakult cukorbetegségünk van. A szimptómák közelebbről való megvizsgálását érdemes a cukorbetegség leggyakoribb típusainak megkülönböztetésével kezdeni.

Az 1-es típusú diabétesz a fiatalabb korosztályok betegsége, s a tünetek jellemzően gyermekkorban vagy a harmincadik életév betöltése előtt jelentkeznek. A betegség kiváltó oka a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek működési zavara vagy elhalása. Mivel az 1-es típusú cukorbetegség nagyon gyorsan kialakulhat, fokozott figyelmet kell fordítani a tünetek azonosítására.
Az érintetteknek több fontos tünetre is oda kell figyelniük. Ha az átlagosnál több folyadékot viszünk be szervezetünkbe, de a szomjúság nem múlik, ha rendszeres éhség miatt több táplálékot veszünk magunkhoz, mégis tartós fogyás jelentkezik, érdemes kivizsgáltatni magunkat. A gyorsan kialakuló betegség gyakori kísérő tünete a körömlakklemosóhoz hasonló szagú lehelet.

A lakosság nagyobb hányadát érintő 2-es típusú diabétesz csak idősebb felnőttkorban, és sokkal lassabban alakul ki. A betegség akár évtizedekig is lappanghat, miközben a vér megemelkedett cukorszintje károsítja a szervezetet.
A felnőttkori diabétesz kialakulását fokozhatja hajlamosság (főként, ha a családban már előfordult a betegség), hízásra való hajlam, egészségtelen táplálkozás és meglévő érrendszeri betegségek is.
A cukorbetegség nagyságrendekkel megnöveli a különböző ér- és szívrendszeri következmények kialakulásának esélyét. A rossz vérellátás miatt jellemző a bőrszárazság kialakulása, a folyamatos viszketés, a sebgyógyulás lassulása, valamint a bőr bakteriális elfertőződése.

A tünetek fel nem ismerése vagy a kezelés hiánya rendszerint súlyosabb szövődményekhez vezet. A tünetek lappangási ideje miatt a komolyabb egészségügyi következmények főként a 2-es típusba tartozó betegeket érinti. A fel nem ismert betegség miatt artériás érszűkület, ideggyulladás, diabéteszes láb, vesekárosodás és csontritkulás is kialakulhat.
A diabéteszes láb az idegek elhalása mellett a bőr elfertőződésével és fekélyek kialakulásával jár. Ettől a ponttól a beteg élete már csak a végtag amputálásával menthető meg.

A cukorbetegség súlyosabb tünetei könnyen elkerülhetők mozgásgazdag, szenvedélybetegségektől mentes életmódra való áttéréssel, valamint a diabéteszes bőrszárazság kezelésére és a szövődmények elkerülésére fejlesztett kozmetikumok használatával.
A Medifleur cukorbetegek részére fejlesztett termékcsalád kifejezetten a diabéteszes bőr speciális igényeit szem előtt tartva, a teljes bőrfelület mindennapi tisztítására és ápolására lett kifejlesztve. A termékek gyógynövény kivonatokkal javítják a végtagok vérellátását, nyugtatják és regenerálják a gyulladt bőrt.